hero-image

VESTI

SR - EN

PRE 1526 DANA

Tramboline i NASA

Da li ste znali da tramboline imaju dugu istoriju u pripremanju astronauta za svemirske projekte?
NASA je napravila veoma detaljna istraživanja da bi otkrila kako tramboline mogu efektivno pomoći u pripremanju astronauta za njihovo jedinstveno radno okruženje.
Uočeni su određeni izazovi vezani za gubitak gravitacije, koji se čak može javiti kod astronauta i kada se vrate na zemlju.
1980. godine grupa od četiri naučnika je sprovela revolucionarno istraživanje, u kojem je učestvovalo osam mladih muškaraca između 19 i 26 godina starosti. Od njih je prvo traženo da šetaju, džogiraju i trče na pokretnoj traci za trčanje, koja je podešena na četiri različite brzine. Nakon toga, isti muškarci su zamoljeni da skaču na četiri različite visine na standardnoj trambolini. Cilj istraživanja je bio jednostavan: naći najefektivniji način za fizičku pripremu astronauta, što je postignuto kroz merenje otkucaja srca, potrošnju kiseonika kao i efekat stimulativnih vežbi.
Rezultati su bili zapanjujući- skakanje na trambolinama se pokazalo kao znatno delotvornije, nego trčanje na pokretnoj traci. Učinak vežbanja na ekvivalentnim nivoima potrošnje kiseonika je bio značajno viši kod skakanja na trambolinama nego kod trčanja, čak do 68%. Naučnici su takođe primetili da za slične nivoe otkucaja srca i potrošnje kiseonika opseg mehaničkih stimulansa je znatno viši kod skakanja nego kod trčanja.
Astronauti su počeli da aktivno treniraju na trambolinama da bi povećali svoje fizičke performanse i da bi se bolje pripremili za letove. Svemir je postao sigurnije, komfornije i delotvornije mesto za svakog od njih. Zdravstveno stanje im je postalo značajno bolje, što je dovelo do toga se astronauti više fokusiraju na svoj posao, a da provode manje vremena u borbi sa lošim zdravljem.
NASA takođe koristi tramboline kod astronauta koji se vratili iz svemirskih misija, iz razloga što im vežbanje na trambolinama pomaže da vrate balans i oporave mišiće nakon dugog vremenskog perioda provedenog u svemiru bez gravitacije. NASA je uočila da astronauti gube značajan nivo njihove koštane i mišićne mase dok su u svemiru, kao i da imaju probleme sa balansom. Međutim tramboline su poništile sve ove negativne efekte i predstavljaju presudni iskorak u razvoju svemirskih istraživanja.
Time što su usavršile fizičke performanse astronauta, tramboline su dovele i svemirsku nauku do savršenstva.
Bez obzira da li skačete pod otvorenim nebom ili igrajući se sa zvezdama, ova zabava na trambolinama vam omogućava beskonačne prednosti – u ovoj galaksiji, a i šire.

arrowNAZAD NA PREGLED